Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün pasajçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak defosuz, esnek ve sessiz bir binada olmalı, oflaz bir aromaya ve ahenkli yanmayı katkısızlayacak taliıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf duru yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten erdemli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler de biraşkın mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro derunerken en dikkat etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğruca bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız beğeni yada lezzet maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. parçalanmamış muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve derunime amade tevkif etmek derunindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde derunilen bir puro mefkûre nem değerlerinde deruniliyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine için oldukça yakışır ve derunilebilir en tam değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken gayrı bir can bu nem değerinin puroya yazık edilen bir porte bulunduğunu ve katiyen derunilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem ayrımı beyninde gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değkârimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değkârtirmektedir diye soracak olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, duman azalır ve derunimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, derunimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna bugün ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en hayırlı porte bu ve bu değerde derunmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah özdek averaj 6 ay içinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine oturmuş bu sistem sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı derunin belli başlı bir bugün içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca bir araba hararet değkârimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri sağlamak derunin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu porte iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz erdemli nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o bugün gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in geceli gündüzlü ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile yan yana gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek derunin en hayırlı alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem iktibas hem nem tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Akşam gündüz yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve parçalanmamış puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.